Met de trein, dat is altijd een beetje reizen. Maar wist je dat je altijd automatisch op de hoogte kan gebracht worden, als jouw trein vertraging heeft?
We doorlopen samen met jou, wat je allemaal kan vinden in de app van de NMBS. Bekijk zeker ook het artikel hoe je een app kan installeren, als je daar wat hulp bij kan gebruiken.
Bij een Android telefoon ga je op zoek in de “Play Store”. Voor een Iphone kan je terecht in de “App Store”.
Zorg ervoor dat je zeker de juiste app aanduid, in dit geval de “SNCB/NMBS: Timetable & tickets” app, die zich op de 2de plaats bevindt.

Het menu

Onderaan de app, vind je het bovenstaande menu.
Home: dit is de standaard pagina die opent wanneer je de applicatie opstart. Hier kan je jouw reis plannen.
Favorieten: wanneer je favoriete trajecten hebt, bv van Beernem naar Brugge, dan verschijnen die hier. Zo hoef je niet elke keer opnieuw alles in te vullen bij de reisplanner.
Stations: hier kan je de tijdstabellen raadplegen van een specifiek station. Stel, je woont in Brugge en wil graag naar Gent, kan je hier opzoeken wanneer de eerstvolgende trein naar Gent vertrekt en of die vertraging heeft. Als je wacht op iemand, kan je ook altijd kijken wanneer de trein toekomt en op welk perron.
Aankopen: wanneer je jouw tickets rechtstreeks in de applicatie aankoopt, kan je deze hier vinden. Hiervoor dien je wel een My NMBS account te hebben en aangemeld te zijn.
My NMBS: hier kan je een eigen account aanmaken of je aanmelden als je deze al zou hebben.
Ik wil een reis plannen
Ga naar de Home pagina. Daar zie je bovenaan het scherm Plan je reis.
Een overzicht:
Van: dit is jouw vertrekpunt. Je kan kiezen voor een station, een halte of een volledig adres.
Naar: dit is jouw aankomstpunt. Je kan opnieuw kiezen voor een station, een halte of een volledig adres.
Pijltjes: met de pijl die omhoog en andere omlaag wijst, kan je de gegevens die ingevuld zijn, van plaats wisselen. Handig als je ook opnieuw terug moet rijden.
Vertrek: hier kan je een datum en tijd invullen, voor wanneer je graag wil vertrekken.
Filters: deze zullen we dadelijk meer in detail bespreken, maar hier kan je jouw reisplanner persoonlijk op jou afstemmen.
Snelkoppelingen
Standaard staan er 2 snelkoppelingen klaar:
Thuis: hier kan je jouw thuisadres invullen
Werk: hier kan je jouw werkadres invullen
Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om meer snelkoppelingen aan te maken, zoals bv de school, een goed restaurant enzovoort. Met een snelkoppeling sla je het adres op zodat je het niet elke keer opnieuw moet typen wanneer je besluit met de trein te reizen.
Als je recent verhuisd bent en je moet jouw thuisadres veranderen in jouw snelkoppelingen, kan je dit doen door op de drie puntjes te klikken.

Eenmaal je een vertrekpunt en aankomstpunt hebt ingevuld, wordt de knop “Plannen” aanklikbaar. Dan verschijnen alle treinen die aan jouw vraag voldoen.
In één opzicht kan je het vertrekuur en aankomstuur zien. Ook zie je wanneer deze vertraging heeft (de rode minuten onder vertrek en aankomst).
Ook het perron en de totale tijdsduur kan je hier vinden. Wanneer dit traject jouw favoriete traject is en je doet dit regelmatig (op hetzelfde uur!), dan kan je de ster achteraan aantikken en dan wordt die automatisch opgeslagen in jouw favorietenlijst, onderaan de app.
Wanneer je een traject aantikt, krijg je het detail te zien van alleen deze rit. Daar kan je kiezen tussen de treinsamenstelling, of alle tussenstops.
In de tussenstops krijg je alle haltes en doorkomsttijden.
In de treinsamenstelling kan je zien waar de toiletten zijn, de fietswagon, of er verwarming/airco is, maar ook of er stopcontacten zijn en of de trein rolstoelvriendelijk is.



Jouw reiservaring persoonlijker maken
Klik op Filters.
Hier krijg je een heleboel opties. We overlopen ze even:
Extra vervoersmogelijkheden
Afhankelijk van jouw vertrek en aankomst, zal je ook moeten gebruik maken van de bus, tram of metro. Hier kan je jouw voorkeuren doorgeven, of de applicatie deze ook mag voorstellen.
Extra minuten overstaptijd
Wanneer je moet gebruik maken van meerdere vervoersmogelijkheden, of bv 2 treinen, kan je zelf kiezen hoe lang je maximum wil wachten op een verbinding.
Ben je niet gehaast, kan je ook de “snelste verbindingen” uitzetten. Dan krijg je ook vaker de tragere verbindingen, de boemeltreinen. Genieten van het uitzicht maar!
Jouw traject naar het vertrekpunt kan je starten door te wandelen, fietsen, met de auto, of allemaal. Deze zal hij ook aanduiden in de applicatie.
Hetzelfde geldt voor hoe je jouw traject graag wil beëindigen.
Vul deze filters zeker vooraf aan jouw reis in, om zo gepersonaliseerd mogelijk te kunnen reizen. Zo houdt de applicatie altijd rekening met jouw voorkeuren en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Je kan deze ook altijd aanpassen per reis, afhankelijk hoe je jou voelt. De avonturier neemt alle soorten vervoersmiddelen, de pendelaar heeft het liefst gewoon de trein. Voor ieder wat wils.


De tijdstabellen raadplegen van een station
Klik onderaan in het menu op “Stations“.
Daar kan je op eender welk station zoeken. Standaard geeft die stations in jouw buurt aan. Zoek op een specifiek station en je komt terecht op het scherm dat je hier kan zien.
Bovenaan kan je kiezen tussen “Vertrek” en “Aankomst”.
Je krijgt een hele lijst te zien van treinen die in dit station vertrekken en aankomen. Je ziet de uren, het spoor waarop de trein zal toekomen/vertrekken, maar ook of die reeds op het perron staat. Daarnaast zie je de eindbestemming en het treinnummer. Ook vertragingen worden hier genoteerd.
Daarnaast kan je ook gewoon de trein aanklikken en dan dit traject in detail bekijken, aan je favorieten toevoegen.
Wanneer je een specifieke trein aanklikt, kan je deze ook delen met iemand anders. Bovenaan rechts zie je dan 3 kleine cirkeltjes, waarvan er 2 verbonden zijn met een lijn. Klik hier op en jouw telefoon zal jou alle mogelijk manieren waarop je dit traject kan delen voorstellen.

Bij deze heb je de meest gebruikte functies binnen de NMBS app gebruikt. Hiermee kan je jouw reiservaring verbeteren en personaliseren.
De afbeeldingen kunnen lichtjes veranderen naargelang de tijd. In een wereld van digitalisatie proberen bedrijven steeds alle applicaties te vergemakkelijken voor hun gebruikers en ook steeds meer en meer uit te breiden. |