Hoe LinkedIn je carrière toekomst geeft

Categories:
Linkedin banner

Een nieuwe job zoeken, gebeurt al jaren niet meer enkel via posters in de winkel of een interimkantoor. Ook online kan je terecht op honderden websites, waaronder LinkedIn.

LINK: https://www.linkedin.com/

LinkedIn heeft verschillende functies. Enerzijds heb je een database van vacatures, zowel voor het binnen- als buitenland. Daarnaast is het ook een soort van facebook, maar voor professionele activiteiten. Tot slot is het ook een platform waar je aan prospectie kan doen, voor professionele klanten. Een overzicht.

Startpagina LinkedIn

De startpagina van linkedin.

Het menu in detail:

Zoekbalk: via de zoekbalk kan je op zoek naar een bepaalde job, een specifiek bedrijf, of zelfs een specifiek persoon.
Home: de homepagina is degene die je hierboven ziet. Links boven zie je details over je eigen profiel. Wat statistieken, jouw eigen pagina’s en groepen waar je lid van bent. In het midden is de “feed” waar je posts van bedrijven/mensen die je volgt kan lezen. rechts zijn een heleboel suggesties van LinkedIn zelf.
My Network: hier krijg je een overzicht van de openstaande uitnodigingen, al jouw connecties en volgers, maar ook de groepen waar je toe behoort, de pagina’s die je volgt en de nieuwsbrieven waarvoor je bent ingeschreven.
Jobs: de database van alle vacatures, zowel voor binnen- als buitenland. We bekijken het hieronder in detail.
Messaging: mensen kunnen jou een persoonlijk bericht sturen. Dit kan ook veranderd worden in de privacy instellingen.
Notifications: wanneer iemand reageert op jouw post, je een uitnodiging stuurt, of jobs in jouw zoekcategorie, krijg je hiervoor een melding.
Me: hier kan je alles beheren, maar ook een bezoekje brengen aan jouw eigen profiel.
For business: wanneer je jouw zaak op LinkedIn zet, krijg je ook een apart menu om dit te beheren. Denk maar aan een job openstellen, een product verkopen, enz…

Profielen

Persoonlijk profiel

LinkedIn profiel van Bart de Wever

Bekijken we het profiel in detail, zien we verschillende onderdelen.

Intro LinkedIn profiel Bart de Wever

Bij de intro kan je zelf een profiel- en een omslagfoto kiezen. Als je het profiel bekijkt van iemand anders, kan je hier dus zien tot in welke graad jullie connecties gaan. Je hebt er ook onmiddellijk een overzicht van functie, het aantal volgers en een aantal acties die je kan uitvoeren (volgen, bericht sturen, exporteren naar PDF, profiel sturen naar iemand anders, …)

Onder activiteiten kan je de berichten bekijken die iemand gepost heeft. Je kan er ook op reageren door een emoji (het “duimpje”), met een tekst (bericht icoontje), het bericht delen (2 pijltjes in een cirkel) en privé naar iemand sturen (de pijl).

Tenslotte kan je ook de carrière van een persoon bekijken. Welke bedrijven heeft hij/zij gewerkt? Van wanneer tot wanneer? Onder welke functie? Ook opleidingen, certificaten en interesses hebben er een plaatsje.

Bedrijfsprofiel

Een bedrijfsprofiel is zeer gelijklopend met een persoonlijk profiel. Je kan er in één oogopslag alle openstaande vacatures bekijken bij dit bedrijf. Sommige bedrijven zetten ook de mogelijkheid om heel expliciet een interesse te tonen in het bedrijf, zodat de personeelsdienst een melding krijgt dat je geïnteresseerd bent om voor hen te werken.

Je krijgt er ook een overzicht van wat het personeel post op LinkedIn en andere bedrijf gerelateerde informatie.

Mijn netwerk

Onder “mijn netwerk” kan je dieper ingaan op al jouw connecties, alle volgers, de groepen waaraan je deelneemt, de evenementen die georganiseerd worden, de pagina’s (van bedrijven) die je volgt en de nieuwsbrieven waarvoor je bent ingeschreven. Je kan er ook terecht voor de uitnodigingen die je kreeg van mensen die “contacten” willen worden, als de uitnodiging om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief.

Mijn netwerk op Linkedin

Jobs

Bij jobs krijg je een overzicht van de jobs die je opgeslagen hebt. de automatische selectie van Linkedin gebaseerd op jouw ervaring, maar ook jobs per categorie (“groene bedrijven”, sociale impact, carrière groei, …)

Jobs op linkedin

Vergeet zeker niet naar de zoekbalk te kijken, want die is nu verandert naar een zoekbalk voor jobs. Je kan er zoeken op functie titel, een bepaalde kennis, of bedrijf. Ook de regio is makkelijk aanpasbaar.

Zoekbalk jobs LinkedIn

Wanneer je doorklikt op een specifieke vacature, geeft LinkedIn je de mogelijkheid om deze op te slaan, of op te solliciteren. Soms heb je de mogelijkheid tot “Easy apply”, waarbij enkel jouw LinkedIn profiel wordt gedeeld met het bedrijf.

De vacatures worden beheerd door de bedrijven zelf. Je vindt er alle informatie terug, alsook de specifieke competenties die je nodig hebt voor de job. Je krijgt er ook onmiddellijk te zien wie op LinkedIn zich bezighoudt met de rekrutering en in hoeverre LinkedIn jouw competenties relevant vindt voor de functie. Tenslotte kan je ook via hier terecht op de bedrijfspagina om meer informatie over het bedrijf te verkrijgen.

Tips & Tricks

Jouw persoonlijk profiel op LinkedIn is zoals jouw online CV. Niet te uitgebreid zijn, maar let er zeker op dat alle informatie steeds de meest recente is. Er is tot nu toe geen reële controle op jouw werkervaringen, maar met liegen op jouw online CV kom je toch niet ver eenmaal je in een bepaalde selectie zit.

Via LinkedIn kan je makkelijk zoeken naar bv. de verantwoordelijke voor events binnen een bepaald bedrijf. Je hebt de mogelijkheid om deze mensen te contacteren. De vraag is, moet dit ook? Iedereen die op LinkedIn zit, heeft dezelfde mogelijkheden als jou. Stuur niet ongevraagd jouw laatste prijsoffertes door via LinkedIn. Reageer liever op berichten, toon jouw expertise via activiteiten en prospectie zal zich zelf wel aanmelden.

Tenslotte kan je ook betalende advertenties opzetten op LinkedIn. Een publiek van professionals biedt heel wat mogelijkheden voor jouw bedrijf.